Veelgestelde vragen

Hieronder heb ik al jullie vragen opgelijst. Mét antwoord! Staat jouw vraag hier niet bij? Laat het me dan weten en dan voeg ik je vraag toe.

Mag ik mijn vormen direct verven?

Je mag de glazuurverf of de engobes rechtstreeks op vochtige klei aanbrengen. Idealiter laat je de vorm die je net hebt gemaakt eerst 1 à 2 uur drogen (uit de zon) en verf je daarna je vorm. Hoe droger je vorm, hoe sneller je lagen verf drogen.

Hoe maak ik slib?

Slib is een papje van klei met water en een scheutje azijn. Ideaal om 2 stukken klei aan elkaar te plakken. Vandaar dat ik het ook wel ‘lijm’ noem.

Ik krijg allemaal scheurtjes in mijn klei. Hoe komt dat?

Scheurtjes krijg je als je klei te droog is. Klei die te droog is, kan je moeilijk nog plooien of bewerken. Maar geen paniek. Dat kan je zo weer fixen. Maak de klei terug wat natter met wat water. Maak je vingers nat met wat water en wrijf over de scheurtjes tot de scheurtjes terug weg zijn. Je kan hier ook en plantenspuit voor gebruiken.

Wat doe ik met de restjes klei?

Goed nieuws! Restjes (ongebakken) klei kan je eindeloos hergebruiken. Doe alle restjes in een bolletje en druk de klei goed aan. Dat kan je doen door eens goed te kloppen op dat bolletje of het bolletje een paar keer op tafel te kwakken. Laat je maar even goed gaan! En als de klei droog is en niet meer smeuïg is, kan je het een nachtje in een zak steken met een scheutje water.

Heb je een andere vraag?

Stuur me een berichtje via Instagram, Facebook of stel je vraag via dit contactformulier.