Over Mozaiek en zo

Mozaïek is een kunstvorm waarbij een grote afbeelding wordt vervaardigd uit een groot aantal kleine gekleurde steentjes (tesserae).

Het maken van een mozaïek behoort tot de oudste ambachtelijke kunstvormen ter wereld, die teruggaat tot zeker 3000 jaar voor Christus. In deze zeer lange periode is er gewerkt met veel verschillende materialen, zoals klei, natuursteen, marmer, keramiek en glas. 

Mozaïek maken wordt wel eens omschreven als “schilderen met stenen.

Deze mozaïekkunst heeft zich in de Oudheid ontwikkeld en beleefde vooral in de Middeleeuwen verschillende hoogtepunten, zoals we bijvoorbeeld kunnen zien in Ravenna, Constantinopel, op Sicilië en Venetië. 

Een bijzondere vorm van mozaïekkunst maakt gebruik van smalti. Dit is schitterend gekleurd glas dat met grote ambachtelijke vaardigheid in kleine stukjes wordt gekapt. Smalti vormt de basis van het klassieke Byzantijnse mozaïek, zoals o.a. te zien is in de Italiaanse steden Ravenna en Venetië. Het glas wordt door de huidige glasmakers volgens eeuwenoude recepten op kleur gebracht

Via de mozaiekstudio van Mireille Swinnen in Ulbeek ben ik in 2008 in contact gekomen met de kunstvorm Mozaiek. 

Ja, ik heb iets met mozaiek, hierin kan ik mijn creativiteit kwijt, creëren en me uitleven! Ben begonnen met de glasmozaiek, en verder doorgegroeid naar werken met Smalti.

De combinatie van materialen zorgt voor prachtige, verrassende, kleurrijke effecten en maakt ieder mozaïek tot een uniek werkstuk. 

Om me nog meer te verdiepen in deze kunstvorm, heb ik de weg van de Italiaanse mosaici gegaan. Heb cursussen (Masterclasses)gevolgd in Venetie, bij Orsoni, waar het glas ook nog op de ambachtelijke wijze wordt gegoten en versneden. Aangevuld met korte cursussen in Spilembergo (Noord Italie) en in Paray-le-Monial in Frankrijk.

Ja ik heb iets met mozaiek! Geniet van de kleuren!

Marijke Duportail

Mozaïek heeft als kunstvorm een tijdlang onder het stof gelegen”,

vertelt coördinator Hugo Van Akeleyen. “Maar dankzij de moderne

toepassingen en de mogelijkheid om mozaïek te integreren in

andere kunstvormen is de kunstambacht aan een heropleving

bezig.”

Zowat een eeuw geleden bezorgde Art Nouveau de mozaïekdecoratie

een prominente plaats op voorgevels en in interieurs. Mozaïek

werd de kers op de taart voor honderden architectuurprojecten.

Geef een reactie