Voor je start!

Kriebelen je vingers om aan de slag te gaan? Super! Maar eerst wil ik je kort even uitleggen wat er in je kleipakket juist zit, welke huis-tuin en keukenmaterialen je nodig hebt en hoe dit nu allemaal in zijn werk gaat. Ik hou het kort, beloofd!

1. Wat zit er in je kleipakket?

  1. 5 kg klei.
  2. 2 houten latjes. Die heb je nodig om platen uit te rollen.
  3. 5 kleuren glazuurverf of engobes.
  4. Een lomer. Een houten versie voor kinderen, een lomer uit inox voor volwassenen. Daarmee kan je de klei platstrijken.
  5. Een snijdraad waarmee je stukken van je blok klei kan snijden.
  6. Een boetseerhoutje. Dat komt van pas als je 2 stukken klei aan elkaar moet zetten/duwen
  7. Een afdraailus. Handig om structuur aan te brengen op je klei
  8. Een sponsje. Nou ja, dat kennen jullie toch? 😉

2. Wat heb je daarnaast nog nodig?

Naast het materiaal dat in je een kleipakket zit, heb je deze dingen nog nodig:

  • een deegroller
  • een potje water
  • Een pot met deksel om slib in te bewaren
  • uitsteekvormpjes
  • een mes
  • een verfborstel van 1 à 2 cm breed.
  • een meetlat
  • een plastieken zak om eventueel je werk even in op te bergen


3. Hoe gaat dit nu allemaal in zijn werk?

a. Voor je eraan begint, zoek je een werkplek die een beetje vuil mag worden. Het wordt niet supervuil, maar werken met klei is een altijd beetje smossen. Je werkt best op een houten tafel of een houten plankje want klei kan gemakkelijk blijven plakken aan plastiek.

b. Ga naar de pagina met de lessen log in met het paswoord en dan kan je eraan beginnen.

c. Bij de les staat opgesomd welk materiaal je nodig hebt. Dat gaat om een mix van materialen die in je pakket zitten en paar dingen die je normaal thuis hebt liggen zoals een potje water of uitsteekvormpjes.

d. Nadat je je vorm hebt opgebouwd, kan je het beschilderen met de glazuurverf of engobes in je pakket. Verf 3 lagen als je een volle kleur wil maar zorg dat er geen verf aan de onderkant van je werk hangt.

e. Als je even pauze wil nemen en daarna wil kunnen verderwerken aan je vorm, pak het dan goed in in een plastiekfolie of -zak zodat er geen lucht uitkan. Zo droogt je vorm niet verder uit.

f. Na het verven, mag je de vorm laten drogen. Zet je werk ergens veilig, uit de zon en laat het aan de lucht drogen tot het kurkdroog is. En dan is je werk klaar om te gebakken te worden.

f. Als je graag wil eten en drinken uit jullie tassen, schalen en kommen, moeten jullie werken op 1040° gebakken worden. Daarna kan je er met volle teugen en veilig uit eten en drinken. En daar heb je natuurlijk een speciale keramiekoven voor nodig. Je mag je werken altijd bij mij brengen om te bakken. Daar reken ik 5€ per kilo voor aan. Als er een keramist of een keramiekcentrum in je buurt is, kan je het daar ook laten bakken.